28 lipca 2016

Spaghetti z kurczakiem i brokułem


To jeden z tych przepisów, w których przy użyciu dosłownie kilku składników można błyskawicznie wyczarować świetne danie. Na zachętę zdradzę, że oryginalny przepis podpatrzyłam w jednym z kulinarnych programów Gordona Ramsaya ;)

Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 brokuł
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
makaron spaghetti





W osolonej wodzie ugotuj porcję makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dla spaghetti to ok. 8 min, żeby był al dente). Odcedź i pozostaw na boku.

Brokuła podziel na małe różyczki, opłucz i pozostaw na sitku, aby odciekł z wody. Kurczaka pokrój w drobne, w miarę równe kawałeczki (w kostkę lub w paski -  wedle uznania). Czosnek obierz i pokrój na cieniutkie plasterki. 

Na głębokiej patelni typu wok rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć pokrojonego kurczaka, dopraw do smaku solą i pieprzem (proponuję ostrożnie z solą, bo będziesz jeszcze dodawać sos sojowy, który jest dosyć słony). Podsmaż kurczaka, aż lekko się zrumieni, a następnie dorzuć czosnek (dzięki temu się nie spali i nie będzie gorzki). Podpiecz jeszcze chwilę razem i dorzuć różyczki brokuła. Całość polej sosem sojowym i smaż dosłownie chwilę - chodzi o to, aby brokuł pozostał delikatnie chrupiący. Całość, wraz z wytworzonym sosem przełóż do naczynia i pozostaw na chwilę na boku. Na tej samej patelni rozgrzej ponownie łyżkę oliwy i delikatnie podsmaż makaron. Dorzuć kurczaka z brokułem i wymieszaj, aby składniki się połączyły. Podawaj od razu po przyrządzeniu.



Porcja: dla 2 osób.
Czas przygotowania: ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz