18 lipca 2016

Ogórki kiszone na zimę


Sezon na warzywa i owoce w pełni, czas także na przetwory, dzięki którym zimą możemy cieszyć się smakami lata. Moja propozycja to ogórki kiszone wg receptury mojej babci. W zeszłym roku tak wszystkim smakowały, że zniknęły na długo przed końcem zimy ;)

Składniki - trochę nietypowo, bo ich ilość będzie zależała od ilości ogórków i słoików, więc tylko wymienię, co będzie niezbędne:

ogórki: średniej wielkości
czosnek
kwiatostany oraz łodygi kopru włoskiego
chrzan
sól
woda
opcjonalnie: liście chrzanu, jeśli ktoś ma we własnym ogródku



Na początek dwa słowa o składniku zasadniczym, czyli o ogórkach. Jakie będą najlepsze? Takie z własnej uprawy, ale jeśli mieszkasz w mieście, w bloku - tak jak ja - to proponuję wybrać się na lokalny plac targowy i poszukać dobrego produktu bezpośrednio od rolnika. Mamy większe szanse, że kupimy towar, który jest świeży, a nie leżał tygodniami w sklepowej chłodni. Ogórki na przetwory wybieraj raczej mniejsze, twarde i jasnozielone - takie będą najsmaczniejsze.

Przetwory zaczynamy od przygotowania słoików - czy to kupione, czy z "odzysku" po zeszłorocznych wyrobach - musisz je najpierw dobrze umyć. Sprawdź też szczelność zakrętek. Wyparz wszystko i pozostaw do wyschnięcia.

Przebierz i dokładnie umyj ogórki. Na dno każdego słoika wrzuć 3 obrane ząbki czosnku oraz 2 kwiatostany kopru włoskiego (jeśli są bardzo duże to jeden). Następnie ciasno ułóż w słoiku ogórki. Obierz chrzan i pokrój na wąskie słupki. Do każdego słoika, pomiędzy ogórki włóż 3 paski chrzanu. Na wierzch dodaj jeszcze dwa ząbki czosnku, a pozostałą przestrzeń na samej górze wypełnij łodygami kopru włoskiego lub liśćmi chrzanu.



Przygotuj zalewę: w dużym garnku zagotuj wodę z solą, w proporcji - 1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody. Wrzątkiem zalej ogórki tak, żeby woda dokładnie przykryła zawartość, a następnie szybko zakręć słoiki i odwróć do góry dnem. Pozostaw w takiej pozycji przez dobę.

Ogórków kiszonych nie pasteryzuj, przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz