Składniki:
600g mąki pszennej typu 480
1 łyżka soli
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
60g oleju roślinnego np. rzepakowego
350g letniej wody
dodatkowo do dekoracji: 2 łyżki sezamu i 1 jajko
Przygotowanie ciasta zacznij od rozrobienia drożdży: do małej miseczki wsyp 1 łyżeczkę cukru i dodaj pokruszone drożdże. Wymieszaj z 1 łyżką letniej wody tak, aby drożdże się rozpuściły.
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, dodaj olej i rozpuszczone drożdże. Następnie dolewając stopniowo letniej wody, wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie miało jednolitą konsystencję i będzie odchodziło od dłoni. Ostatecznie konsystencja ciasta ma być tylko lekko klejąca się. Gdyby ciasto było za luźne możesz dodać odrobinę mąki, ale tylko tyle, aby móc uformować kulę. Tak przygotowane ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - na ok. godzinę. W tym czasie powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnicę lub blat oprószony mąką, delikatnie zagnieć, a następnie podziel na dwie części (tak będzie łatwiej rozwałkować). W międzyczasie nagrzej piekarnik: 200°C, program "góra i dół". Z każdej części ciasta uformuj walec, który rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości mniej więcej 0,5 cm. Przy pomocy ostrego noża wykrój trójkąty. Każdy trójkąt zroluj zaczynając od podstawy aż do wierzchołka. Końce rogala zagnij tak, aby tworzył kształt litery "C".
Gotowe rogaliki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i pozostaw przykryte czystą, bawełnianą ściereczką jeszcze na ok. 15 min. Po tym czasie posmaruj każdego rogala roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
Porcja: ok. 12 rogalików.
Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz