14 lipca 2016

Waniliowo-cynamonowe naleśniki z musem jabłkowym



Ten przepis to prawdziwa gratka dla małych i dużych łasuchów ;) Może nie jest to najbardziej dietetyczne z moich dań, ale raz na jakiś czas warto coś takiego zjeść. Naleśniki są puszyste, maślane i wręcz rozpływają się w ustach.

Składniki:

Na naleśniki:

1,5 szklanki mąki tortowej
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
1 szklanka mleka
2 łyżki miękkiego masła
0,5 szklanki wody mineralnej lekko gazownej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
szczypta soli
dodatkowo do smażenia 1 łyżka masła klarowanego oraz do dekoracji 1 łyżka cukru pudru i kilka listów świeżej mięty

Na mus jabłkowy:

5 jabłek, najlepiej lekko kwaśnych
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu



Do dużej miski wsyp mąkę, budyń, cukier, cukier waniliowy, dodaj jajko, śmietanę, mleko, masło, cynamon, kardamon i sól. Zacznij mieszać mikserem i stopniowo dodawaj wodę mineralną do czasu aż konsystencja będzie jednolita, bez grudek. Ciasto ma być lekko gęste, ale płynne. Odstaw na ok. 10 minut, żeby odpoczęło. Rozgrzej patelnię, posmaruj ją niewielką ilością masła klarowanego (tylko tyle, żeby nie była sucha) i usmaż naleśniki. Ja smaruję patelnię przed każdym kolejnym naleśnikiem i dzięki temu nie przywierają. Tak na marginesie: jest taki przesąd, że pierwszy naleśnik jest zawsze nieudany i ląduje w koszu. Kiedyś też tak myślałam, ale odkryłam, że sekretem jest dobrze rozgrzana patelnia. Wtedy i pierwszy naleśnik wychodzi świetnie.



Aby przygotować mus obierz i oczyść z gniazd nasiennych jabłka, a następnie pokrój na drobne kawałki i wrzuć do garnka. Dzięki niewielkim cząstkom szybciej się uprażą. Dodaj miód oraz cynamon i duś na niewielkim ogniu, pod przykryciem, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Nie zapomnij pomieszać od czasu do czasu, żeby zawartość garnka się nie przypaliła. Gdy jabłka będą gotowe, zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.



Każdy naleśnik posmaruj warstwą jabłek i zwiń w rulonik. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj listkami świeżej mięty. 



Porcja: ok. 9 naleśników.
Czas przygotowania: ok. 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz