19 lutego 2017

Gulasz z indyka z grzybami


Za inspirację na to danie dziękuję Mamie mojego Męża - tak mi posmakowała jej propozycja, że sama postanowiłam zrobić coś podobnego i wyszło świetnie. Jest to najszybszy gulasz jaki miałam okazję robić, a poza tym ze względu na rodzaj mięsa jest zdrowszy i lżejszy od tradycyjnego.

Składniki:

ok. 300 g piersi z indyka
100 g suszonych grzybów
2 małe szalotki
sól, pieprz do smaku
szczypta suszonego rozmarynu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy lub oleju do smażenia
1 łyżeczka masła


Grzyby opłucz na sitku, wrzuć do garnka, zalej szklanką wody, zagotuj i na niewielkim gazie pogotuj jeszcze ok. 10 minut, aż będą miękkie. Następnie wyjmij je i posiekaj, ale nie wylewaj wywaru, bo będzie podstawą sosu.

Mięso opłucz i pokrój w drobną kostkę, a następnie oprósz mąką. Szalotkę obierz i pokrój drobno. Na głębokiej patelni np. typu wok  rozgrzej masło i olej (dzięki dodatkowi oleju masło nie będzie się paliło na patelni). Wrzuć szalotkę, poczekaj aż się zeszkli i dodaj mięso z indyka. Podsmaż do momentu aż zacznie się rumienić. Dodaj grzyby, podsmaż jeszcze 2 minuty i zalej całość wywarem. Zmniejsz temperaturę i pogotuj jeszcze 5-10 minut, aż sos lekko się zredukuje i zagęści. Pamiętaj, aby zamieszać od czasu do czasu. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Na koniec dodaj śmietanę, intensywnie wymieszaj, pogotuj dosłownie minutę i zdejmij z ognia.

Podawaj z ziemniakami, kaszą lub makaronem.



Porcja: dla 2 osób.
Czas przygotowania: ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz