14 lutego 2017

Ciasto czekoladowe z piernikową nutą


Ciasto, które jest połączeniem brownie i piernika, obłędnie czekoladowe :) Nuta przyprawy piernikowej przyjemnie zaskakuje w smaku, a rodzynki i orzechy nadają nieco świątecznego charakteru.

Składniki:

Na ciasto:
250 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
150 g cukru
3 łyżki kakao
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
2 łyżki rodzynek
50 g orzechów włoskich
2 jajka
100 ml oleju roślinnego
1 szklanka maślanki

Na polewę:
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
1 łyżka masła
2 łyżki mleka

Dodatkowo: 1 łyżka masła i 1 łyżka mąki do wysmarowania formy, ewentualnie posypka z płatków czekoladowych do dekoracji.


Nagrzej piekarnik do temperatury 175 °C, program góra-dół z termoobiegiem. Rodzynki wsyp do miseczki i zalej niewielką ilością ciepłej wody (tylko tyle, żeby przykryło rodzynki). Wodę można zastąpić alkoholem np. rumem, wówczas ciasto będzie miało równie ciekawy smak ;) Orzechy oraz gorzką czekoladę posiekaj na drobne kawałki.

Przygotuj 2 miski: jedną na składniki "suche", a drugą na "mokre". Do pierwszej miski przesiej mąkę, dodaj pozostałe sypkie składniki: cukier, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszaj łyżką i odstaw na bok. Do drugiej miski wbij jajka, wlej olej i maślankę. Wymieszaj mikserem tylko do momentu połączenia składników. Powoli dodawaj "suche" składniki i mieszaj mikserem. Jak składniki się połączą dodaj posiekaną czekoladę, orzechy i odcedzone rodzynki, wymieszaj szpatułką lub łyżką.

Formę keksówkę wysmaruj masłem i posyp mąką, aby zapobiec przywieraniu ciasta. Przelej masę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Kiedy ciasto nieco ostygnie możesz przygotować polewę. Ja mam sprawdzony sposób, dzięki któremu jeszcze nigdy nie zważyła ani nie przypaliła mi się czekolada. Wykorzystuję garnek do gotowania na parze, na tej części z otworkami kładę metalową miskę i w niej rozpuszczam czekoladę. Jeśli nie masz takiego garnka, możesz użyć zwykłego i w kąpieli wodnej rozpuszczać składniki polewy. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, dodaj mleko i masło (dzięki temu polewa będzie nieco bardziej płynna i łatwiej rozprowadza się na cieście). Cały czas mieszaj, do momentu całkowitego rozpuszczenia składników, a następnie zdejmij z garnka i polej ciasto. Na koniec możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta posypką z płatków czekoladowych.


Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz