31 grudnia 2016

Pieczarki faszerowane boczkiem i mozzarellą


Tym razem krótko - super pomysł na szybką przekąskę, idealną do zrobienia na tzw. "ostatnią chwilę", np. na domową imprezę sylwestrową ;)

Składniki:
pieczarki
boczek wędzony
mozzarella
przyprawy: sól, pieprz, curry, tymianek, oregano
(ilość zależy od tego, ile pieczarek chcesz zrobić, np. na 300 g pieczarek, ok. 100 g boczku i 1 mozzarella)


Nagrzej piekarnik do temperatury 200° C, program "góra-dół" z termoobiegiem.
Pieczarki umyj, oderwij ogonki i ułóż od razu na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. 
Boczek pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na patelni na odrobinie oleju roślinnego. Ma się lekko wytopić i zrumienić.
Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
Przyprawy wymieszaj w miseczce lub moździerzu i dopraw pieczarki. Każdą wypełnij podsmażonym boczkiem, a następnie posyp tartą mozzarellą.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10 minut.




Czas przygotowania: ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz