9 lipca 2016

Pasta z pieczonego bakłażana Baba ghanoush


Było pieczywo, więc powinien również pojawić się dodatek do niego. Z tą pastą zetknęłam się kilkukrotnie, ale poniższy przepis jest wynikiem zarówno inspiracji z innych blogów, jak i własnych eksperymentów metodą prób i błędów. Dopiero taki efekt zadowolił moje kubki smakowe - mam nadzieję, że zachwyci i Wasze.

Składniki:
1 dojrzały, średniej wielkości bakłażan
2 łyżki pasty sezamowej tahini
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól 
pieprz
1 łyżeczka startego kminu rzymskiego
dodatkowo do dekoracji: czarne oliwki, natka pietruszki, słodka, mielona papryka



Tym razem na początek nietypowo kilka słów o paście tahini. Można iść na łatwiznę i po prostu taki produkt kupić w sklepie - problem w tym, że nie jest to rzecz tania. Ja wybrałam metodę wymagającą odrobiny pracy własnej i dzięki temu mam słoiczek pasty sezamowej za niecałe 2 zł. Jak? To banalnie proste. Okazuje się bowiem, że pasta tahini to po prostu zmielony, prażony sezam! Oto w kilku słowach, jak przygotować taki specjał.
Ok. 100 g sezamu wysyp na rozgrzaną, suchą patelnię. Delikatnie mieszaj, żeby się nie przypalił, a gdy zmieni kolor na złocisty, przesyp do miksera. Miksuj do uzyskania jednolitej, raczej zbitej konsystencji (najpierw będzie to wyglądało jak mączka, ale po dłuższym miksowaniu powinno stać się bardziej zwarte). Przełóż do słoiczka i trzymaj w lodówce. 

Wracając do baba ghanoush - zacznij od nagrzania piekarnika. Proponuję 200°C, tryb grill z termoobiegiem. Bakłażana umyj, a następnie przekrój wzdłuż na pół. Skórkę ponakłuwaj widelcem, a miąższ skrop oliwą z oliwek (1 łyżka na 2 części), posyp solą i pieprzem. Ułóż na kratce piekarnika wyłożonej folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut lub do czasu aż bakłażan się przyrumieni i będzie miękki. Wyjmij i ostudź.

Do pojemnika miksera (możesz także użyć blendera) włóż: miąższ z bakłażana (bez skórki), pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i kmin rzymski. Zmiksuj na gładką pastę. Przechowuj w lodówce. 

Propozycja podania: posmaruj pastą pieczywo, udekoruj przekrojonymi na pół czarnymi oliwkami, listkiem pietruszki i posyp mieloną, słodką papryką.

Czas przygotowania: ok. 45 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz