12 lipca 2016

Półrazowe bułeczki wieloziarniste



Propozycja dla fanów zdrowszego pieczywa. Bułeczki są treściwe i mają dość zwartą konsystencję, ale z odrobiną masła i dobrą wędliną są po prostu wyborne.

Składniki:
450g mąki pszennej typu 480
150g mąki pszennej razowej typu 2000
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
50g oleju roślinnego np. rzepakowego
340g letniej wody
2 łyżki sezamu
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren dyni
dodatkowo do dekoracji 1 jajko oraz mieszanka ziaren (po 1 łyżeczce sezamu, słonecznika, dyni oraz maku)




Przygotowanie tradycyjnie zacznij od rozpuszczenia drożdży: do małej miseczki wsyp 1 łyżeczkę cukru i dodaj pokruszone drożdże. Wymieszaj z 1 łyżką letniej wody tak, aby drożdże się rozpuściły.

Do dużej miski wsyp oba gatunki mąki, sól, ziarna, olej oraz rozpuszczone drożdże. Dolewając stopniowo letniej wody, wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie miało jednolitą konsystencję i będzie odchodziło od dłoni. Ostatecznie konsystencja ciasta ma być lekko klejąca się. Gdyby ciasto było za luźne możesz dodać odrobinę mąki, ale tylko tyle, aby móc uformować kulę. Tak przygotowane ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - na ok. godzinę. W tym czasie powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.



Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnicę lub blat oprószony mąką, delikatnie zagnieć, a następnie podziel na dwie części. W międzyczasie nagrzej piekarnik: 200°C, program "góra i dół". Z każdej części ciasta uformuj walec i pozostaw przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.


Gdy ciasto podrośnie, przy pomocy ostrego noża, pokrój je na trójkątne bułeczki. Przełóż je na blachę wyłożoną pergaminem, posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp mieszanką ziaren.



Gotowe bułeczki wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut do czasu, aż będą pięknie zarumienione.




Porcja: ok. 12 bułeczek.
Czas przygotowania: ok. 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz