5 lipca 2016

Spaghetti z cukinii z "awokadowym" pesto


Moim skromnym zdaniem świetna propozycja na zdrowy i lekki obiad - idealna na upały, które dokuczają nam w ostatnim czasie. Jednocześnie jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, bazyliowego pesto. Błyskawiczne w przygotowaniu, a wygląda i smakuje rewelacyjnie :)


Składniki:

1 dojrzałe awokado
garść świeżej natki zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
1 mały młody por lub cebulka dymka
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
łyżeczka oregano
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki kminu rzymskiego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cukinia
2 małe, zwykłe pomidory lub kilka koktajlowych
makaron spaghetti
kilka czarnych oliwek i 2 listki bazylii do dekoracji


Przygotowanie potrawy najlepiej zacząć od zrobienia sosu: do miksera lub blendera wrzuć obrane ze skóry i pokrojone na kawałki awokado, czosnek, pora (lub dymkę), natkę pietruszki, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy - oregano, tymianek i kmin rzymski (jeśli kmin jest w ziarenkach, proponuję najpierw zetrzeć go w moździerzu). Zmiksowane składniki dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Kolejnym krokiem jest ugotowanie makaronu spaghetti. Najlepiej zrobić to wg instrukcji na opakowaniu ;) Można wybrać makaron pełnoziarnisty lub po prostu dobry produkt z pszenicy durum. Ja gotuję makaron w lekko osolonej wodzie do czasu aż będzie "al dente" (zwykle ok. 8 min.).
Czas na następny element jakim są smażone pomidorki. Ja zrobiłam wersję ze zwykłymi, niedużymi pomidorami, ale jeśli ktoś woli np. pomidorki koktajlowe, efekt będzie równie dobry. Jeśli wybierasz mój wariant, to najlepiej pokrój pomidory na ćwiartki (koktajlowe wystarczy przekroić na pół). Na dużej patelni (przyda się w kolejnych krokach, więc proponuję od razu wziąć taką większych rozmiarów) rozgrzej pół łyżki oliwy z oliwek i na gorący tłuszcz wrzuć pomidorki. Posól do smaku i delikatnie mieszając, smaż aż będą lekko zrumienione i zacznie odchodzić skórka. Zdejmij z patelni.
Wreszcie przyszedł czas na cukinię. Umyte warzywo pokrój na wąskie wstążeczki przypominające makaron. Najlepiej sprawdza się do tego celu zwykła obieraczka do jarzyn. Pamiętaj tylko, aby "krojąc" w ten sposób cukinię obracać ją dokoła osi, żeby paseczki były w miarę wąskie. Skrój cukinię do momentu aż pokaże się środek z pestkami, którego nie będziemy wykorzystywać.
Rozgrzej ponownie patelnię, na której smażyły się pomidory (jeśli patelnia jest bardzo sucha można dodać pół łyżki oliwy z oliwek) i wrzuć cukinię, lekko posól do smaku. Chwilę obsmaż, następnie dorzuć odcedzony makaron. Podgrzewaj 1-2 minuty, następnie zdejmij z ognia i dodaj sos z awokado. Mieszaj do połączenia składników.
Na talerz wyłóż najpierw makaron z cukinią i sosem, a następnie udekoruj pomidorkami, oliwkami i bazylią.

Porcja: dla 2 osób.
Czas przygotowania: ok. 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz