24 października 2016

Quiche lorraine z brokułami



Brzmi egzotycznie, być może komuś bardziej znana jest polska nazwa: placek lotaryński, a tak prostymi słowami jest to po prostu rodzaj tarty z nadzieniem z boczku, szynki, sera i jajek. Potrawa, jak sama nazwa wskazuje pochodzi z jednego z regionów Francji. Jest prosta w wykonaniu, a ja od siebie dorzuciłam brokuły, które dodają nadzieniu wilgotności.

Składniki: 
Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
150 g zimnego masła
pół łyżeczki soli
4 łyżki zimnej wody

Na farsz:
150 g boczku wędzonego
1 mały por (tylko biała część)
kilka różyczek brokuła 
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
1 łyżeczka cząbru 
sól i pieprz do smaku
100 g żółtego sera np. cheddar
2 jajka
pół szklanki mleka
1 łyżka śmietany 18%

Dodatkowo: odrobina masła i bułki tartej do wysypania formy



Zacznij do przygotowania ciasta: na blat lub stolnicę wysyp przesianą przez sito mąkę, dodaj sól i pokrojone na kawałki masło. Przesiekaj całość dużym nożem (tak jak kruche ciasto). Następnie zacznij wyrabiać ciasto dodając po łyżce wodę do momentu uzyskania zwartej konsystencji. Uformuj kulę i włóż na ok. 15-20 min. do lodówki, aby się schłodziło. 
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C, program góra-dół, bez termoobiegu.

W czasie kiedy chłodzi się ciasto możesz zająć się farszem. Boczek pokrój w drobną kosteczkę, pora przekrój wzdłuż na pół, dobrze wypłucz i posiekaj cienko. Brokuła podziel na drobne różyczki i przepłucz wodą. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek do momentu aż się zrumieni, a następnie dodaj por, dopraw cząbrem, solą i pieprzem. Poczekaj aż por także uzyska złoty kolor i zdejmij patelnię z ognia. Do miski wbij jajka, roztrzep, a następnie dodaj mleko i śmietanę. Ponownie wymieszaj.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie na możliwie jak najcieńszy placek, nieco większy niż średnica formy (ja używam formy do tarty o średnicy 28 cm). Formę wysmaruj masłem i posyp odrobiną bułki tartej. Przełóż do niej rozwałkowane ciasto, wyklej nim dno i boki blaszki, a nadmiar ciasta odetnij nożem. Dno formy ponakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Wyjmij tartę z piekarnika, ułóż na dnie surowego brokuła, usmażony boczek z porem, całość zalej masą jajeczną, a wierzch posyp tartym serem. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 25-30 minut. W tym czasie masa się zetnie, a wierzch ładnie zrumieni.

Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika.







Porcja: ok. 7-8 kawałków
Czas przygotowania: 1 godzina, 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz