23 października 2016

Makaron kokardki z kurczakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami


Muszę przyznać, że zarówno ja, jak i moi bliscy jesteśmy fanami makaronów. Dziś mój mąż zasugerował mi, że zjadłby coś lekkiego na obiad i pojawił mi się w głowie pomysł na to danie. Jest błyskawiczne, proste w wykonaniu i zachwyca delikatnością smaku. #Ambition

Składniki:
1 pierś z kurczaka
kilka suszonych pomidorów 
kilka kaparów
kilka czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
pęczek świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
makaron kokardki
Dodatkowo: tarty parmezan (lub inny twardy ser), listki bazylii do dekoracji


Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź, polej łyżką oliwy z oliwek i wymieszaj.

Kurczaka umyj i oczyść, a następnie pokrój na drobną kostkę. Czosnek obierz i posiekaj drobno lub zgnieć praską. Pomidory pokrój drobno, a oliwki przekrój na pół. Listki bazylii umyj i także posiekaj.

Na głębokiej patelni (np. typu wok) rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć kurczaka, dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż aż zacznie się rumienić. Wówczas dorzuć czosnek, podsmaż jeszcze chwilkę, a następnie dodaj pomidory suszone, kapary, oliwki i bazylię. Smaż całość jeszcze kilka minut, dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj całość i pogotuj jeszcze minutę.

Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp świeżo tartym serem i udekoruj listkami bazylii.




Porcja: dla 2 osób.
Czas przygotowania: ok. 30 minut.

Ambition z dbałością

2 komentarze:

  1. Kocham takie dania.:) Zapraszam na kluski dyniowe! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń