10 października 2016

Placuszki z cukinii


Jeśli komuś przejadły się placki ziemniaczane i szuka nowych smaków proponuję właśnie placuszki z cukinii. Bardzo proste wykonaniu, świetne zarówno solo, jak i jako dodatek np. do dań mięsnych.

Składniki:
2 cukinie
3 małe ziemniaki
1 łyżka soli
1 mała cebula
200 g sera feta
1 jajko
1-2 łyżki mąki pszennej
pieprz do smaku
olej roślinny do smażenia



Cukinie umyj, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obierz i zetrzyj na takiej samej tarce. Zasyp oba składniki 1 łyżką soli, wymieszaj i pozostaw na ok. 20 minut (cukinia pod wpływem soli puści sok). Po tym czasie odsącz na sitku z nadmiaru wody. To ważny etap, bo jeśli masa będzie zbyt wilgotna placuszki rozlecą się na patelni podczas smażenia.

Cebulę obierz i zetrzyj na tarce (jak na placki ziemniaczane). Ser feta także zetrzyj, tyle że na dużych oczkach. Oba składniki dodaj do masy cukiniowo-ziemniaczanej. Następnie wbij jajko i dopraw pieprzem. Sugeruję nie dodawać już soli, gdyż uprzednio była ona dodana do przecieru z cukinii i ziemniaków. Ponadto feta też jest słona, więc można przedobrzyć. Dodaj 1 łyżkę mąki, a gdyby konsystencja nadal była zbyt luźna, możesz dodać jeszcze jedną łyżkę. Ciasto powinno być odrobinę bardziej zwarte niż na placki ziemniaczane.

Na dużej patelni dobrze rozgrzej olej - powinno być go tyle, żeby przykrywał dno. Łyżką nakładaj ciasto na patelni formując małe placuszki. Smaż z obu stron do momentu aż będą miały złocisty kolor. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z namiaru tłuszczu. 

Podawaj np. z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub jako dodatek do dań mięsnych.

Porcja: ok. 15-16 placuszków.
Czas przygotowania: ok. 50 minut.

2 komentarze:

  1. Cudownie wygląda! Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/09/kalafiorowe-kotlety-z-kasza-jaglana/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, chętnie też wypróbuję Twoje kalafiorowe placuszki :)

      Usuń