Danie bardzo proste, ale przede wszystkim smaczne i zdrowe. Idealne dla wegetarian, wegan, fanów diety bezglutenowej i paleo :)
Składniki:
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
2 pomidory
1 czerwona papryka
Dodatkowo składniki na sos:
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
do smaku sól, pieprz i chilli
Zacznij od nagrzania piekarnika: 200°C, program góra-dół z termoobiegiem.
Do miski wrzuć pomidory, dodaj oliwę, ocet oraz posiekaną bazylię i przetarty przez praskę czosnek. Dopraw ziołami, papryką, a solą, pieprzem i chilli wg uznania i indywidualnego upodobań. Ważna uwaga - sos jest podstawą smaku tego dania, więc warto poświęcić chwilę do odpowiednie przyprawienie tego elementu. Ja zwykle robię sos nieco pikantniejszy, żeby po upieczeniu potrawa nie była mdła. Jeśli ktoś woli np. nieco bardziej czosnkowy lub paprykowy posmak, zachęcam do przyprawienia po swojemu :) Całość zmiksuj blenderem, aby sos miał jednolitą konsystencję.
Naczynie żaroodporne posmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek i przelej do niego przygotowany sos.
Warzywa umyj i pokrój w plasterki: bakłażan i cukinia nie powinny być grubsze niż 0,5 cm, pomidor, cebula i papryka mogą być nieco cieńsze. Następnie układaj je kolejno we wcześniej przygotowanym naczyniu, np. bakłażan, pomidor, cebula, papryka, cukinia. Na koniec posyp wszystko szczyptą soli i skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek
Przygotowaną potrawę piecz ok. 40-45 minut (sos powinien bulgotać, a warzywa powinny zmięknąć).
Porcja: dla 3-4 osób.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz