Pomysł na to danie zrodził się w mojej głowie wczoraj i od razu postanowiłam je wypróbować. Okazało się, że to strzał w 10, bo mięso z kurczaka wyszło kruche i soczyste. Palce lizać! :)
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
8 cieniutkich plastrów bekonu
1 mozzarella
4 suszone pomidory
garść świeżych listków bazylii
kilka wykałaczek
Dodatkowo na marynatę do kurczaka:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 ząbek czosnku
1 łyżka startego, świeżego imbiru (lub pół łyżeczki suszonego)
Zacznij od przygotowania marynaty do kurczaka: Do miski wlej oliwę z oliwek, ocet, sos sojowy i miód. Dodaj przyprawy (curry, paprykę i rozmaryn), ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj dokładnie.
Mięso z kurczaka oczyść, każdy z filetów rozkrój na pół tak, aby powstały 4 kotlety. Rozłóż je na desce, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa (folia zapobiegnie uszkodzeniu mięsa). Gotowe plastry kurczaka włóż do marynaty, a następnie do lodówki na ok. pół godziny.
Mozzarellę pokrój w plasterki, pomidory w drobne kawałki, a bazylię posiekaj. Na każdy kotlet z kurczaka układaj po dwa plasterki mozzarelli, pomidory i bazylię. Zawiń w ruloniki, a następnie owiń każdy dwoma plastrami bekonu (najlepiej kupić taki w plastrach). Na koniec zepnij wykałaczkami, aby w trakcie pieczenia się nie rozpadły.
Rozgrzej grillową patelnię (bez tłuszczu) i podsmaż roladki z każdej strony tak, aby mięso tylko się ścięło.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200° C, program "góra i dół" z termoobiegiem. Płaskie, żaroodporne naczynie posmaruj oliwą z suszonych pomidorów, ułóż w nim podsmażone roladki i piecz ok. 20 minut.
Pamiętaj, aby w połowie pieczenia odwrócić roladki na drugą stronę. Po tym czasie przestaw piekarnik na funkcję grill i piecz jeszcze ok. 10 minut, aby bekon się podpiekł na chrupiąco.
Podawaj np. z ryżem lu młodymi ziemniaczkami.
Porcja: dla 2 osób.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny (razem z marynowaniem i pieczeniem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz