9 sierpnia 2016

Roladki z kurczaka w koszulce z bekonu




Pomysł na to danie zrodził się w mojej głowie wczoraj i od razu postanowiłam je wypróbować. Okazało się, że to strzał w 10, bo mięso z kurczaka wyszło kruche i soczyste. Palce lizać! :)

Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
8 cieniutkich plastrów bekonu
1 mozzarella
4 suszone pomidory 
garść świeżych listków bazylii
kilka wykałaczek

Dodatkowo na marynatę do kurczaka:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 ząbek czosnku
1 łyżka startego, świeżego imbiru (lub pół łyżeczki suszonego)




Zacznij od przygotowania marynaty do kurczaka: Do miski wlej oliwę z oliwek, ocet, sos sojowy i miód. Dodaj przyprawy (curry, paprykę i rozmaryn), ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj dokładnie.

Mięso z kurczaka oczyść, każdy z filetów rozkrój na pół tak, aby powstały 4 kotlety. Rozłóż je na desce, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa (folia zapobiegnie uszkodzeniu mięsa). Gotowe plastry kurczaka włóż do marynaty, a następnie do lodówki na ok. pół godziny.



Mozzarellę pokrój w plasterki, pomidory w drobne kawałki, a bazylię posiekaj. Na każdy kotlet z kurczaka układaj po dwa plasterki mozzarelli, pomidory i bazylię. Zawiń w ruloniki, a następnie owiń każdy dwoma plastrami bekonu (najlepiej kupić taki w plastrach). Na koniec zepnij wykałaczkami, aby w trakcie pieczenia się nie rozpadły.



Rozgrzej grillową patelnię (bez tłuszczu) i podsmaż roladki z każdej strony tak, aby mięso tylko się ścięło.



Nagrzej piekarnik do temperatury 200° C, program "góra i dół" z termoobiegiem. Płaskie, żaroodporne naczynie posmaruj oliwą z suszonych pomidorów, ułóż w nim podsmażone roladki i piecz ok. 20 minut. 



Pamiętaj, aby w połowie pieczenia odwrócić roladki na drugą stronę. Po tym czasie przestaw piekarnik na funkcję grill i piecz jeszcze ok. 10 minut, aby bekon się podpiekł na chrupiąco. 
Podawaj np. z ryżem lu młodymi ziemniaczkami.

Porcja: dla 2 osób.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny (razem z marynowaniem i pieczeniem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz