23 sierpnia 2016

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem


Czy masz pomysł na obiad kiedy np. przed wyjazdem na urlop zostało Ci w lodówce tylko kilka rzeczy: pieczarki, żółty ser, jajka i mleko? Jeśli do tej pory nie miałeś/miałaś, to już masz :)

Składniki:

Na naleśniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
1 łyżeczka oregano 
A do smażenia 1 łyżka oliwy z oliwek

Na farsz:

20 dkg pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
szczypta oregano
szczypta tymianku
1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
20 dkg sera żółtego

Do panierowania:

1 jajko
kilka łyżek bułki tartej


Do dużej miski wsyp mąkę, sól i oregano, dodaj jajko, mleko, oliwę. Zacznij mieszać mikserem i stopniowo dodawaj wodę mineralną do czasu aż konsystencja będzie jednolita, bez grudek. Ciasto powinno być lekko gęste, ale nadal płynne. Odstaw na ok. 10 minut, żeby odpoczęło. Rozgrzej patelnię zwilżoną oliwą z oliwek i usmaż naleśniki. Pilnuj, aby przed każdym kolejnym naleśnikiem patelnia była tylko delikatnie nawilżona tłuszczem. Odstaw naleśniki do ostygnięcia.



Przygotuj farsz: pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę, a następnie podsmaż na oliwie. Dodaj pieczarki, sól, pieprz, oregano, tymianek i posiekaną natkę pietruszki. Pozostaw do ostygnięcia. 


Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Na każdy naleśnik połóż ok. łyżkę farszu i małą garść sera, a następnie złóż w kopertę.







W misce roztrzep jajko i zanurz w nim każdy krokiet. Następnie obtocz w bułce tartej.



Tak przygotowane krokiety smaż do momentu aż uzyskają złoty kolor.


Porcja: 7-8 krokietów
Czas przygotowania: ok. 1 godzina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz