9 maja 2017

Szparagi z szynką dojrzewającą i jajkiem


Sezon na szparagi w pełni, więc proponuję pyszną i łatwą w wykonaniu przystawkę. Składników niewiele, a efekt powalający :)

Składniki:

16 zielonych szparagów (2 pęczki)
4 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej, szwardzwaldzkiej lub serrano
4 jajka
łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
ewentualnie tarty parmezan do dekoracji


Szparagi opłucz w zimnej wodzie i odetnij zdrewniałe końcówki. Następnie podziel szparagi na 4 kupki po 4 sztuki. Każdą kupkę owiń plastrem szynki. 

Piekarnik nagrzej do temperatury 220 °C, program góra-dół z termoobiegiem. Blachę piekarnika wyłóż pergaminem, ułóż na nim zwinięte szparagi. Skrop je oliwą z oliwek. Sugeruję nie solić, ponieważ szynka dojrzewająca jest dosyć słona i można by było przesadzić. Wstaw szparagi do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut - powinny być "al dente" (lekko chrupiące, ale nie surowe, a już na pewno nie spalone).

W międzyczasie przygotuj jajka w koszulkach (przepis na jajko poszetowe tutaj).

Kiedy szparagi będą gotowe, przełóż od razu na talerz, obok połóż przygotowane jajko, całość posyp świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie tartym parmezanem.





Porcja: dla 4 osób (przystawka), dla 2 osób (danie główne).
Czas przygotowania: ok. 35 minut.

1 komentarz: