Mój mąż wpadł na pomysł, który tak mi się spodobał, że postanowiłam wcielić go w życie. Wyszła wyśmienita sałatka idealna zarówno na przystawkę, jak i danie główne - w zależności od wielkości porcji.
Składniki:
50 g mieszanki sałat np. roszponka z rukolą
kilka pomidorków koktajlowych
kilka cienkich plastrów boczku wędzonego
2 kromki chleba
2 jajka
twardy żółty ser np. Parmezan, Cheddar lub Džiugas (kilka wiórków)
1 łyżka oleju roślinnego np. rzepakowego do podsmażenia boczku
1 łyżka zwykłego 10% octu do ugotowania jajek
Dodatkowo na dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu np. lipowego albo wielokwiatowego
sól i pieprz do smaku
Sałatę umyj i pozostaw na sitku do odsączenia. Jajka wyjmij z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. W garnku zagotuj wodę z łyżką octu (potrzebna do ugotowania jajka). Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Grzanki powinny być lekko zrumienione i podsuszone. Zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż boczek do momentu aż będzie rumiany i chrupiący. Zdejmij z patelni do ostudzenia. Pomidorki umyj i przekrój na pół.
W miseczce przygotuj dressing: wymieszaj wszystkie składniki pamiętając, że oliwę dodajemy na końcu. Dopraw solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż składniki: sałata, pomidorki, grzanki.
Czas na przygotowanie ostatniego i chyba najtrudniejszego składnika jakim jest jajko poszetowe (inaczej jajko w koszulce). Cała sztuka polega na tym, żeby surowe jajko wbić do gotującej się wody z octem i gotować na tyle krótko, aby żółtko pozostało płynne, ale środek nie był surowy. W internecie jest mnóstwo filmików, które podpowiadają, jak to zrobić i możesz je wykorzystać. Ja zdradzę mój patent. Kiedy woda się już zagotuje, najpierw wbijam jajko do wąskiej szklanki (przy okazji sprawdzam czy nie jest zepsute). Potem robię w garnku porządny wir przy pomocy blendera, ale z końcówką do ubijania (może też być zwykły mikser z jedną łopatką). Można bawić się z robieniem wiru łyżką, ale tak jest szybciej i skuteczniej - moim skromnym zdaniem ;) Trzeba tylko zachować ostrożność i ustawić moc miksera/blendera na najmniejsze obroty, żeby nie ochlapać się wrzątkiem. Kiedy wir jest gotowy wlewam do garnka jajko i dalej już mieszam dużą drewnianą łyżką. Gotuję ok.1-2 minut, tak naprawdę bardziej "oko". Jajko jest gotowe, jeśli przez ścięte białko prześwituje tylko płynne żółtko - pozostała część nie powinna się "ruszać". Tak przygotowane jajko połóż na przygotowanej wcześniej sałacie.
Na koniec dodaj żółty ser - można wkroić kilka wiórków przy pomocy specjalnego noża do serów lub zwykłej obieraczki do jarzyn.
Całość skrop przygotowanym dressingiem.
Porcja: dla 2 osób.
Czas przygotowania: ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz