22 maja 2017

Racuchy z jabłkami


Racuchy jabłkowe to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. I nic więcej mówić nie trzeba - tylko przygotować i zjeść :)

Składniki:

ok. 5 jabłek
2 szklanki mąki
1 łyżka masła
1,5 - 2 szklanek mleka
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo: olej roślinny do smażenia i cukier puder do posypania.


Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, wbij jajka, dodaj masło. Zacznij wyrabiać mikserem stopniowo dodając mleko. Ubijaj mikserem kilka minut aż ciasto nie będzie miało grudek i będzie lekko puszyste. Konsystencja powinna być płynna, ale dość gęsta.

Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój na krążki o grubości ok. 0,5 cm. Na patelni rozgrzej olej (powinno go być tyle, żeby przykrył dno patelni). Plasterki jabłka zanurz w cieście, a następnie układaj na patelni i smaż z obu stron na złocisty kolor. Wyłóż na talerz przykryty papierowym ręcznikiem (aby wchłonął nadmiar tłuszczu). 

Jak racuchy lekko przestygną, posyp cukrem pudrem. Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.




Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz