14 marca 2017

Pizza


Tym razem jedna ze specjalności mojego męża, czyli pizza. Metodą prób i błędów udało się stworzyć przepis, z którego wychodzi rewelacyjna pizza na cienkim cieście. Dodatki są już kwestią pomysłowości i ulubionych smaków - ja proponuję wersję z salami, pieczarkami i mozzarellą.

Składniki:

Na zaczyn:
1 szklanka ciepłej wody
35 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru

Na ciasto właściwe:
400 g mąki
cały zaczyn
2 łyżeczki kuminu
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli

Na sos:
1,5 szklanki  (ok. 300 ml) przecieru pomidorowego (passata)
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo na pizzę: mozzarella, salami, pieczarki, łyżka oregano


Zacznij od przygotowania zaczynu: do wysokiego naczynia nalej ciepłej wody, dorzuć pokruszone drożdże, mąkę i cukier. Dobrze wymieszaj łyżką, żeby wszystkie składniki się połączyły, a następnie odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.

Przygotuj miskę, wsyp do niej mąkę, dodaj zaczyn, kumin, oliwę i sól. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie miękkie, ale nie będzie kleiło się do dłoni. Uformuj kulę, włóż do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw  ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 90 minut).

Przygotuj sos - do miski wlej passatę, dodaj przyprawy, oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 275 °C), program "góra-dół" z termoobiegiem.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat lub stolnicę, podziel na 2-3 części i kolejno rozwałkuj każdą na grubość maksymalnie 1 mm. Na kratce piekarnika rozłóż pergamin do pieczenia i ułóż na nim pizzę. Następnie posmaruj ciasto sosem i rozłóż wybrane składniki np. salami, plasterki mozzarelli, pokrojone w plasterki pieczarki. Całość posyp oregano. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz tak długo, aż brzegi ciasta się zarumienią. Pizza jest cienka, więc będzie to dosłownie 4-5 minut. 
Każdy placek ciasta najpierw kładź na pergaminie, a dopiero potem dodawaj sos i składniki - w przeciwnym wypadku możesz mieć problem z przeniesieniem ciasta na papier.




Porcja: 2 - 3 pizze.
Czas przygotowania: ok. 2 godziny (razem z wyrastaniem ciasta).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz