29 listopada 2016

Paprykowe pulpeciki w sosie pomidorowym


Jeśli znudziły się Wam tradycyjne mielone to proponuję przepis, który w bardzo prosty i szybki sposób odmieni to danie. Jest to na tyle uniwersalna potrawa, że można ją łączyć z makaronem, ziemniaczkami, a nawet z kaszą - ta ostatnia wersja jest moją ulubioną.

Składniki:

Na pulpety:
250 g mięsa mielonego (np. wieprzowego z szynki lub wieprzowo-wołowego)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
pół łyżeczki cząbru
pół łyżeczki tymianku
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki bułki tartej

Na sos:
1 puszka pomidorów krojonych
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka oregano
kilka gałązek natki pietruszki



Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój drobno. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż będą delikatnie zrumienione. Odstaw do ostygnięcia. 

Do miski wrzuć mięso, wbij jajko, dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki oraz przestudzoną cebulkę i czosnek. Wsyp wszystkie przyprawy, dopraw solą i pieprzem. Ręką wymieszaj składniki (trochę tak, jak się wyrabia ciasto). Wsyp bułkę tartą - najpierw 1 łyżkę, a gdyby po wyrobieniu konsystencja była zbyt luźna dodaj jeszcze jedną. Ostatecznie masa ma być zwarta na tyle, żeby można było uformować pulpeciki. Żeby sprawnie to zrobić można ręce zwilżyć ciepłą wodą lub posmarować niewielką ilością oliwy. Uformuj małe kuleczki. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i obsmaż pulpety z obu stron aż będą rumiane. Przełóż je do żaroodpornego naczynia.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180° C, program grill z termoobiegiem (jeśli nie masz takiej opcji, może być program góra, chodzi tylko o zapieczenie potrawy).

Do blendera wrzuć pomidory, posiekany czosnek i natkę, dodaj oliwę, oregano, sól i pieprz. Zmiksuj wszystko, a następnie zalej pulpety. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut. W połowie czasu pamiętaj, żeby przewrócić pulpety i podlać je sosem. Dzięki temu nie będą suche po upieczeniu.
Serwuj zaraz po wyjęciu, proponuję podawać np. z kaszą gryczaną.




Porcja: dla 2 osób (ok. 12 pulpetów).
Czas przygotowania: ok. 40 minut.

2 komentarze: