1 listopada 2016

Łosoś w papilotach z salsą z mango i awokado



Uwielbiam takie dania. Banalne w wykonaniu, bardzo smaczne i zdrowe, a do tego odpowiednio podane naprawdę robi wrażenie (pomysł na wykwintną kolację dla ukochanej/ukochanego gotowy) ;) Przepis dodatkowo bierze udział w konkursie #Ambition. Trzymajcie kciuki! :)

Składniki:

Ryba:
ok. 500 g filet z łososia
2 łyżki miękkiego masła
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2 gałązki świeżej natki pietruszki
skórka otarta z małej limonki
sok z połowy limonki
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
pergamin do pieczenia

Salsa:
1 dojrzałe mango
1 dojrzałe awokado
1 mała, czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
3-4 gałązki świeżej natki pietruszki
sok z połowy limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C, program góra-dół, najlepiej z termoobiegiem.

Przygotowania zacznij od sałatki, gdyż zanim zrobisz rybę, smaki ładnie się połączą. Mango umyj, obierz ze skóry, a miąższ pokrój na średniej wielkości kostkę i wrzuć do miski. Awokado przekrój wzdłuż, wokół pestki, a następnie przekręć tak, jakbyś chciał odkręcić słoik. Jeśli owoc jest dojrzały pestka sama odejdzie od miąższu. Ponacinaj wnętrze na kształt kratki, wywiń skórkę i odetnij od niej kosteczki owocu. Dorzuć do mango i od razu skrop sokiem wyciśniętym z limonki. Paprykę pokrój na drobną kosteczkę, natkę pietruszki posiekaj i oba składniki dorzuć do poprzednich. Cebulę obierz i także pokrój drobno, wrzuć na sitko i przelej zimną wodą (dzięki temu smak cebuli nie zdominuje salsy). Odsącz i dorzuć do miski. Dodaj oliwę z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Delikatnie wymieszaj całość i pozostaw na boku, a smaki się połączyły.

W małej miseczce przygotuj masło czosnkowe do ryby: wrzuć masło oraz przyprawy: oregano, rozmaryn i tymianek, dodaj cukier. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do masła. Natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do miseczki. Limonkę umyj i następnie sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach, a następnie wraz z wyciśniętym sokiem dodaj do masła. Dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.

Rybę opłucz pod bieżącą, zimną wodą, a potem osusz ręcznikiem papierowym. Na blaszce do pieczenia rozłóż pergamin, a na nim jeszcze jeden - będzie on pełnij rolę papilota. Rybę połóż na pergaminie skórą do dołu, w mięso wetrzyj masło, a następnie zawiń brzegi papieru do pieczenia, tak aby powstała szczelna kieszonka/koperta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut. 
Po upieczeniu od razu otwórz, pokrój na kawałki i przełóż na talerz.
Proponuję podawać z ryżem.





Porcja: dla 2 osób.
Czas przygotowania: ok. 35 minut.


Ambition z dbałością

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz