9 września 2017

Indyk w cieście francuskim ze szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą




Pomysł poddała mi koleżanka z pracy, która na lunch przyniosła apetycznie wyglądające danie, którym okazała się pierś z kurczaka w cieście francuskim. Trochę pokombinowałam i wyszło coś na kształt stromboli :)

Składniki:

1 opakowanie xxl ciasta francuskiego (375 g)
4 średniej wielkości kotlety z piersi indyka
ok. 10-15 dkg pieczarek
ok. 50 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 mozzarella
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła do smażenia

Dodatkowo: składniki na przykładową marynatę do mięsa znajdziesz tutaj



Zacznij od przygotowania i zamarynowania mięsa. Kotlety rozłóż na desce, przykryj folią spożywczą i rozbij nieco tłuczkiem. Przygotuj marynatę, wrzuć do niej mięso i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Ja nie używam do marynaty soli, żeby mięso nie stało się twarde podczas pieczenia. Zastępuję ją sosem sojowym, który jest bardzo słony, a jednocześnie dodaje ciekawego smaku.

Szpinak opłucz i pozostaw na chwilę aby osuszyć go z nadmiaru wody. Czosnek obierz i posiekaj drobno, a pieczarki opłucz i pokrój w plasterki. Na patelni roztop masło, podsmaż czosnek, a następnie dodaj pieczarki, a po chwili szpinak. Podduś 2- 3 minuty, dopraw solą, pieprzem i pozostaw na boku.

Rozgrzej piekarnik na 180 °C, program "góra i dół" z termoobiegiem.

Mięso wyjmij z lodówki, dobrze rozgrzej grillową patelnię i następnie podsmaż mięso z obu stron, tak aby się zamknęło i pozostało soczyste. Następnie przełóż na deskę, aby "odpoczęło".

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 4 równe paski. Połóż kawałki od razu na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj mięso na cieście tak, aby można je było zamknąć od góry. Na każdy kotlet nałóż farsz z pieczarek i szpinaku oraz plasterek mozzarelli. Przykryj całość ciastem, zaklej boki, a następnie ostrym nożem natnij wierzch. Dzięki temu mięso nie stwardnieje.




Piecz ok. 15-20 minut aż ciasto nabierze złocistego koloru.





Porcja: dla 4 osób.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz