6 sierpnia 2017

Placuszki marchewkowo-selerowe


Kto mnie dobrze zna ten wie, że mam absolutną słabość do placków ziemniaczanych, ale kiedy termometr pokazuje ponad 30 stopni w cieniu, szukam nieco lżejszych wersji ulubionych dań. Trochę poszperałam w internecie i w efekcie powstała moja wersja na placki z warzyw korzeniowych.

Składniki:

2 marchewki
1 seler
1 korzeń pietruszki
1 ziemniak
pół pęczka natki pietruszki
1 gałązka naci z selera
2 ząbki czosnku
2 jajka (lub jedno duże)
3-4 łyżki mąki
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia


Warzywa opłucz i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do miski. Natkę z pietruszki i selera opłucz, posiekaj drobno i dorzuć do reszty. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 
Połącz wszystkie składniki, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem. Dodaj mąkę (jej ilość zależy od tego jak soczyste były warzywa). Dobrze wymieszaj, aby konsystencja była lekko zwarta.

Na patelni rozgrzej olej (powinno być go tyle, żeby dno patelni było przykryte). Na gorący tłuszcz łyżką nakładaj masę warzywną i następnie uformuj placuszki (tak jak placki ziemniaczane).

Smaż z obu stron na złoty kolor. Wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju.




Porcja: ok. 14 placuszków.
Czas przygotowania: ok. 35 minut. 

1 komentarz: