Ponieważ sezon na dynię jeszcze trwa, zachęcam do poeksperymentowania i wypróbowania słodkich wypieków z tym warzywem. Przykładem tego są poniższe babeczki - bardzo aromatyczne, wilgotne w środku, po prostu pyszne.
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mieszanki przypraw korzennych (np. takiej do piernika)
1 łyżka sody
1/2 łyżeczki soli
ok. 425 g purée z dyni
1/2 szklanka cukru białego
1/2 szklanki cukru brązowego
2 jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego (można zastąpić roztopionym masłem, ale przepis będzie bardziej kaloryczny ;) )
1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
ok. 125 g serka kremowego, śmietankowego (typu Philadelphia)
1/4 szklanki cukru białego
1 żółtko
2 łyżeczki cukru waniliowego
Na początek kilka słów o purée z dyni. W niektórych krajach można kupić tego typu produkt w puszkach, ale ja stoję na stanowisku, że jeśli możesz coś zrobić sam ze świeżych warzyw czy owoców, to to zrób. Przygotowałam więc purée sama - pokrojoną w kawałki dynię ułożyłam w żaroodpornym naczyniu, przykryłam szczelnie folią aluminiową i piekłam w piekarniku ok. godziny (temperatura 200 °C, program góra-dół, z termoobiegiem). Po upieczeniu przestudziłam i zmiksowałam. Ot i cała filozofia - tak przygotowane purée nadaje się nie tylko do tego przepisu, ale i do wielu innych, także na zupę czy sos.
Przygotowanie babeczek zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 180 °C, program góra-dół, bez termoobiegu. Do blaszki do pieczenia muffinek powkładaj papierowe papilotki i pozostaw na boku.
W jednej misce wymieszaj "suche" składkniki: mąkę, przyprawę korzenną, sodę i sól.
W drugiej misce zmiksuj składniki "mokre": purée dyniowe, cukier biały, brązowy i waniliowy, a następnie wbij jajka i wlej olej. Powoli dodawaj mączną mieszankę, cały czas miksując do czasu aż wszystkie składniki dobrze się połączą i nie będzie grudek.
Przygotowanym ciastem napełnij foremki mniej więcej do 2/3 wysokości.
W nowej misce ubij serek śmietankowy, dodaj cukier, żółtko i cukier waniliowy. Na wierzch każdej babeczki połóż ok. 1 łyżeczkę ubitego serka. Przy pomocy wykałaczki delikatnie rozmieszaj go tak, aby powstał zakręcony wzorek.
Piecz ok. 20 minut lub do tzw. "suchego patyczka".
Porcja: ok. 20 muffinek.
Czas przygotowania: ok. 35 minut (nie licząc przygotowywania purée - tu ok. 1 godzina 15 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz