13 września 2017

Krem z dyni


Zupa krem idealna na zbliżające się chłodne dni - aromatyczna i rozgrzewająca. Więcej reklamy nie potrzebuje, bo kto raz spróbuje ten przepadnie ;)

Składniki:
miąższ z połowy dyni (średniej wielkości)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1/4 selera (lub pół małego)
2-3 szklanki wody
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki curry
pół startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego imbiru
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól i pieprz do smaku



Dynię wydrąż z miąższu, usuń pestki (można je wymyć, wysuszyć np. w piekarniku i zjeść przy najbliższej okazji). 
Kolendrę oraz kumin wsyp do moździerza i utrzyj na drobno. Cebulę i czosnek obierz, a następnie podsmaż w dużym garnku na oliwie z oliwek. Dorzuć na razie tylko przyprawy z moździerza, wymieszaj i poczekaj staną się aromatyczne pod wpływem temperatury. Następnie dodaj miąższ z dyni i podsmaż całość kilka minut, aż zacznie puszczać sok. Pamiętaj o mieszaniu całości, aby zapobiec przypaleniu. Zalej wodą (jej ilość zależy od tego jaką gęstość zupy chcesz ostatecznie uzyskać - ja dodałam jej 2 szklanki, bo zależało mi na gęstym kremie). Dorzuć włoszczyznę (najlepiej pokrojoną na mniejsze kawałki) i gotuj aż wszystko będzie miękkie. Na koniec dopraw pozostałymi przyprawami, wymieszaj i pogotuj jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i zmiksuj całość na gładki krem.

Mnie najlepiej zupa smakuje z domowymi grzankami, podpieczonymi na odrobinie masła.




Porcja: dla 4 osób.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina.

2 komentarze: