3 lipca 2017

Bakłażanowe hamburgery


Oboje z mężem jesteśmy amatorami domowych burgerów, a że ostatnio zrobiło się ciepło, szukałam pomysłu na ich nieco lżejszą, bardziej warzywną wersję. Wpadłam więc na pomysł zastąpienia bułki bakłażanem i tak oto powstała wiosenno-letnia propozycja na hamburgery. Dla mnie pycha! :)

Składniki:
2 niewielkie bakłażany
500 g mięsa mielonego wołowego
2 małe cebulki
2 ząbki czosnku
1 jajko
1-2 łyżki wody mineralnej
sól, pieprz
1 łyżeczka cząbru
kilka listków świeżego tymianku oraz świeżego rozmarynu
kilka pomidorków koktajlowych
1 ogórek
kilka liści sałaty
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu

Dodatkowo: sok z cytryny do skropienia bakłażana i odrobina oliwy z oliwek




Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Skrop je sokiem z cytryny i posyp solą, a następnie pozostaw na ok. 1 godzinę. Cytryna sprawi, że bakłażan nie ściemnieje, a sól wyciągnie z niego goryczkę i spowoduje, że nieco zmięknie i szybciej się upiecze.

Mięso mielone wymieszaj z 1 posiekaną drobno cebulką i ząbkami czosnku. Dodaj jajko, przyprawy (sól, pieprz, cząber, tymianek i rozmaryn) i w trakcie mieszania dolej 1-2 łyżki wody mineralnej. Dzięki temu mięso nie będzie suche po upieczeniu. Uformuj płaskie burgery.

Pomidorki umyj, ogórek i cebulkę obierz ze skórki. Pokrój wszystko na cienkie plasterki. Sałatę umyj i osusz. 
Majonez i ketchup wymieszaj w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 °C, program grill z termoobiegiem.

Patelnię grillową mocno rozgrzej, a następnie usmaż na niej plastry bakłażana (aż będą zrumienione), a następnie przełóż je do nagrzanego piekarnika na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz ok. 2-3 minuty, a następnie przełóż na talerz.



Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, a następnie smaż z obu stron ok. 2 minuty burgery. Podsmażone mięso przełóż na kratkę w piekarniku - tak samo jak w przypadku bakłażanów. Na każdy kotlet połóż plaster żółtego sera. Piecz tylko do momentu aż roztopi się ser. Gotowe burgery przełóż na talerz, żeby mięso odpoczęło kilka minut - w tym czasie jeszcze puści ono sok.

Posegreguj plastry bakłażana tak, aby każdy miał dwie odpowiadające rozmiarem części. Na dole połóż bakłażan, następnie liść sałaty, mięso z żółtym serem, plaster pomidora, plaster ogórka, cebulkę. całość polej łyżeczką sosu z ketchupu i majonezu, następnie przykryj burgera drugim kawałkiem bakłażana i wbij w środek małą wykałaczkę, żeby całość się trzymała.






Czas prygotowania: 1 godzina 45 minut
Porcja: 9 burgerów


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz