31 maja 2017

Cukinia faszerowana


To danie wymyśliłam dobrych kilka lat temu, ale niezmiennie króluje ono w moim domu, jak tylko zaczyna się sezon na cukinię. Moja propozycja jest wegetariańska, dzięki temu potrawa jest dużo lżejsza i jest dobrym pomysłem na cieplejsze dni. 

Składniki:

3 małe cukinie
ok. 200 g pieczarek
pół czerwonej papryki
1 mała cebulka 
2 średnie pomidory
ok. 150 g żółtego sera
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
sól, pieprz, oregano suszone do smaku


Cukinie umyj, odetnij szypułki, następnie przekrój je wzdłuż, a potem na pół - tym sposobem z każdej cukinii uzyskasz 4 łódeczki, które potem będziesz faszerować. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wrzuć cukinie i gotuj ok. 7 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw na sitku do przestudzenia.

Pieczarki i paprykę umyj, a następnie pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w pióra, pomidory obierz ze skóry i także pokój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż po kolei cebulę, pieczarki, paprykę i pomidory, dopraw solą, pieprzem i oregano do smaku.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C, program "grill z termoobiegiem". Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej łódeczki z cukinii, pozbawione wcześniej gniazd nasiennych (po ugotowaniu łatwo wykroić je przy pomocy łyżki stołowej). Na każdą cukinię nakładaj farsz, a następnie przykryj je plasterkami sera żółtego (jeśli ser masz w kawałku, to zetrzyj go na tarce o dużych oczkach). Zapiekaj w piekarniku ok. 5-7 minut, do czasu aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni.






Porcja: dla 3 osób.
Czas przygotowania: ok. 40 minut.

1 komentarz: