11 lipca 2017

Pasta z czerwonej fasoli





Jeśli ktoś szuka alternatywy dla kanapki z wędliną i żółtym serem polecam zrobienie bardzo prostej pasty do chleba z czerwonej fasoli. Idealna na śniadanie, pożywna i 100% wege ;)

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli
kilka zielonych oliwek
kilka czarnych oliwek
kilka suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu



Do blendera wrzuć oliwki, suszone pomidory i odcedzoną fasolę. Czosnek przeciśnij przez praskę (lub posiekaj) i dorzuć do reszty składników. Dodaj sok z cytryny i łyżkę oliwy. Zblenduj całość.
Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta możesz dodać jeszcze łyżkę oliwy.



Kumin utrzyj w moździerzu, a następnie wsyp go do pasty. Dorzuć mieloną paprykę, dopraw solą i pieprzem do smaku (ze względu na fakt, że oliwki są dosyć słone, proponuję uważać z dodatkowym dosalaniem).
Zblenduj jeszcze raz całość na gładką, jednolitą masę.

Polecam ze świeżym pieczywem, również własnego wypieku (np. chlebem lub bułeczkami).



Czas przygotowania: ok. 15 minut.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie pasty! Ta zapowiada się ciekawie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis ! Muszę wypróbować bo takiej jeszcze nie robiłam ani nie jadłam :D Pozdrawiam i zapraszam również do siebie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę polecam,bo jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń