10 kwietnia 2017

Naleśniki à la "crêpes bretonnes"


Oryginalnie ta francuska potrawa bazuje na cieście z mąki gryczanej, smażonym na specjalnej maszynie do naleśników, a dodatkiem jest szynka (np. dojrzewająca) i ser gruyère. Ja proponuję odrobinę spolszczoną wersję, równie pyszną, do wykonania z tego co mamy na co dzień  w lodówce. Dodam tylko, że to kolejna ze specjalności mojego męża ;)

Składniki:

Na ciasto:
100 g pełnoziarnistej mąki żytniej (typ 2000)
200 g mąki pszennej (np. tortowej)
pół łyżeczki soli
300 ml mleka
600 ml wody (ciepłej, przegotowanej)

Na nadzienie:
6 plastrów szynki (najlepiej jakiejś wyrazistej, słonej w smaku, np. parmeńska, szwardzwaldzka)
6 jajek
ok. 200 g twardego żółtego sera 

Dodatkowo: masło i olej roślinny do smażenia.


Ciasto przygotuj podobnie jak na naleśniki, tzn. do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę żytnią i sól. Wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto (ręką, rózgą lub mikserem), stopniowo dolewaj wody. Konsystencja ciasta powinna być dość płynna, gdyż będzie ono "odpoczywało" i w tym czasie jeszcze zgęstnieje. Po wyrobieniu odstaw miskę z ciastem na ok. pół godziny. Gdyby ktoś miał ochotę pokusić się na zrobienie crêpes z mąki gryczanej, to proporcja opiera się na 300 g tejże i dodatku 1 łyżki mąki pszennej (mąka gryczana nie zawiera glutenu, więc żeby ciasto zgęstniało musi odstać ok. godzinę).

Pod koniec czasu, w którym "odpoczywa" ciasto, zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Na patelni rozpuść masło z kilkoma kroplami oleju roślinnego np. rzepakowego (dzięki temu masło nie będzie się paliło). Usmaż jajka sadzone - tak żeby białko było ścięte, ale żółtko pozostało w środku płynne. Odłóż na bok. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. 

Dużą, płaską patelnię posmaruj delikatnie masłem i porządnie rozgrzej. Nalewaj ciasto chochlą, tak jak przy zwykłych naleśnikach, poczekaj aż od spodu zacznie się rumienić, przewróć na drugą stronę. Połóż na placku łyżeczkę masła, plasterek szynki, posyp żółtym serem, nałóż jajko i zawiń brzegi naleśnika do środka tak, aby uzyskać kształt kwadratu, ale nie zasłaniając całkiem wnętrza. Poczekaj, aż placek zarumieni się od spodu i wyłóż na talerz. Postępuj tak samo z pozostałymi naleśnikami.

Podawaj zaraz po przyrządzeniu - najlepiej ze szklaneczką cydru :)





Porcja: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz